U prvih devet mjeseci 2010. poduzetnici za neto plaće isplatili 35 milijardi kuna

Bez autora
Mar 14 2011

U strukturi ukupnih rashoda poduzetnika obveznika poreza na dobit, u posljednjih se pet godina povećao udio troškova osoblja. Tako se u 2005. godini 12,3 posto ukupnih rashoda odnosilo na troškove osoblja koji su povećani u 2009. godini na 13,7 posto udjela, dok su u prvih devet mjeseci 2010. dostigli 14,2 posto udjela u ukupnim rashodima. Kako pojašnjavaju iz Fine, to je posljedica poslovne politike poduzetnika koja ima stabilan relativan udjel izdataka za troškove osoblja koji nisu u korelaciji s ukupnim financijskim rezultatima s jedne strane, te smanjenih materijalnih troškova i usluga zbog smanjenja proizvodnje s druge strane. U prvih devet mjeseci prošle godine troškovi za osoblje (neto plaće uvećane za poreze i doprinose iz plaća i na plaće) bili su 58,4 milijardi kuna i, u odnosu prema istom razdoblju 2009. godine, manji su za 3,9 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 3,1 posto. Za neto plaće izdvojeno je ukupno 35 milijardi kuna, što je za 3,8 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2009.

U prvih devet mjeseci 2010. poduzetnici za neto plaće isplatili 35 milijardi kunaU strukturi ukupnih rashoda poduzetnika obveznika poreza na dobit, u posljednjih se pet godina povećao udio troškova osoblja, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Tako se u 2005. godini 12,3 posto ukupnih rashoda odnosilo na troškove osoblja koji su povećani u 2009. godini na 13,7 posto udjela, dok su u prvih devet mjeseci 2010. dostigli 14,2 posto udjela u ukupnim rashodima. Kako pojašnjavaju iz Fine, to je posljedica poslovne politike poduzetnika koja ima stabilan relativan udjel izdataka za troškove osoblja koji nisu u korelaciji s ukupnim financijskim rezultatima s jedne strane, te smanjenih materijalnih troškova i usluga zbog smanjenja proizvodnje s druge strane.

U prvih devet mjeseci prošle godine troškovi za osoblje (neto plaće uvećane za poreze i doprinose iz plaća i na plaće) bili su 58,4 milijardi kuna i, u odnosu prema istom razdoblju 2009. godine, manji su za 3,9 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 3,1 posto. Za neto plaće izdvojeno je ukupno 35 milijardi kuna, što je za 3,8 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2009., pokazuju podaci Fine.

Smanjene su i prosječne neto mjesečne plaće po zaposlenom. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj kod poduzetnika obveznika poreza na dobit u prvih devet mjeseci 2010. iznosila je 4.542 kuna, što je za 0,7 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. S obzirom da su istodobno potrošačke cijene porasle za 0,9 posto, može se zaključiti da su neto plaće zbog toga realno smanjene za 0,2 posto.

Uobičajeno, iz godine u godinu zaposleni u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu, u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, bez obzira na postignute rezultate, imaju niže prosječne mjesečne neto plaće od prosjeka kod poduzetnika Hrvatske. U tim djelatnostima radi najveći broj zaposlenih. Tako je bilo i u prvih devet mjeseci 2010., kada su prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih, u odnosu prema prosjeku kod poduzetnika Hrvatske, bile niže za 3,2 posto u prerađivačkoj industriji, za 10,2 posto u građevinarstvu, za 8,1 posto u trgovini i za 15,7 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Prema tome, ispodprosječne plaće u navedenim djelatnostima imalo je 557.310, ili 65,1 posto ukupno zaposlenih.

S druge strane, mali broj zaposlenih u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja, njih samo 7.707, primilo je najveće prosječne mjesečne neto plaće od 7.013 kuna, što je 54,4 posto više od prosjeka Hrvatske. Vrlo dobro je bilo plaćeno, kao i proteklih godina, 31.461 zaposlenih u informacijama i komunikacijama, sa 6.579 kuna prosječne mjesečne neto plaće, što je 44,8 posto iznad prosjeka Hrvatske, navode iz Fine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik